Combatere capuse

Combatere capuse
galerie imagini

                      Ce sunt capusele?

Capusele sunt artropode cum sunt si paianjenii. Multe dintre organismele care musca oamenii nu sunt capuse si nu trebuie confundate cu acestea (de exemplu, puricii si plosnitele - ambele sunt insecte, nu artropode).

Exista doua familii de capuse care pot transmite bolile la oameni:

Ixodidae
(capuse care au carapacea tare). Capusele "tari" au un invelis dur la nivelul spatelui (carapace) ca un scut care defineste aspectul lor si au tendinta de a se atasa si a se hrani cu sangele gazdei sale, timp de ore sau chiar zile.


 

Argasidae (capuse moi). Capusele sunt acele insecte periculoase care necesita sange ca sa se dezvolte. Ele se hranesc cu sangele nostru si devin foarte periculoase in momentul in care transmit boli si maladii corpului nostru.

 

 

Ele se hransesc cu sangele nostru sau al animalelor iritand pielea si transmitand boli infectioase.Aceasta iritatie este insotita de mancarimi.In cazul infestarii abundente ,se poate preleva o cantitate serioasa de sange.Saliva anumitor capuse contine o toxina care provoaca paralizie dupa 4 zile dupa fixarea pe animal.Nu este deloc de neglijat deoarece aceasta toxina poate cauza chiar si moartea daca ajunge la muschii responsabili cu respiratia.

Una din maladiile periculoase transmise de capuse este Boala Lyme.Ea mai este supranumita "boala cu 1000 de fete " sau “boala muscaturii de capuse”.
Lyme poate afecta pielea, incheieturile, sistemul nervos si alte sisteme sau organe. Simptomele si gravitatea lor pot varia de la o persoana la alta.

                                  Plan de combatere

In primul rand, trebuie intretinuta vegetatia: iarba nu trebuie sa fie mai inalta de cativa centimetri.

Aplicarea insecticidului (Sanitox sau Taifun) trebuie sa fie facuta cu pompa de spate, specifica activitatii societatii Dezinsectie si Deratizare.

Se va trata integral suprafata cu insecticid (Sanitox sau Taifun) ce se banuieste a fi infestata de capuse prin benzi transversale, urmand a fi consecutive pentru a nu se lasa nici o parte a spatiului netratata.

Insecticidul( Sanitox sau Taifun) va trebui aplicat si pe gardurile invecinate zonei de vegetatie, pana la inaltimea de cca. 1 m fata de sol.

Este de retinut faptul ca orice tratament cu insecticid in exterior dureaza pana la prima ploaie.

De asemenea, si roua in exces poate afecta eficacitatea tratamentului, mai ales daca vegetatia este abundenta si inalta.

In vederea realizarii unui tratament cu eficienta maxima recomandam 2 tratamente la intervale de 10-15 zile.

 

Sanitox 21CE este un insecticid cu spectru larg de actiune care prezinta urmatoarele caracteristici: spatiile tratate nu prezinta riscuri pentru oameni si animale, este eficient si asupra insectelor care au capatat rezinstenta la alte insecticide , se poate utiliza fara restrictii in spatii alimentare, hoteluri, birouri, mijloace de transport  marfa si calatori, fabrici si depozite de alimente.
Combate: capuse, gandaci, plosnite, purici, muste, tantari.

Taifun este un insecticid cu spectru larg de actiune, poate fi utilizat in spatii de alimentare, spatii de locuit, spatii industriale, birouri, domeniu public.
Combate insectele zburatoare ( muste, tantari) si taratoare ( capuse, gandaci, plosnite, purici).